HDPE Platen
Polyethyleen kopen? Bij Vos Kunststoffen vindt u een ruim assortiment van deze populaire kunststofplaten. Polyethyleen, ook wel HDPE genoemd, wordt vervaardigd uit aardolie en op een speciale manier geproduceerd, waardoor een sterke en veelzijdige plaat ontstaat. Wij bieden u PE in diverse diktes en kleuren, geschikt voor allerlei toepassingen. Bent u op zoek naar een specifieke maat of vorm? Wij zagen de polyetheen platen graag voor u op maat!
Polyetheen, ook wel bekend als HDPE
Polyethyleen kent meerdere benamingen. Polyetheen, bijvoorbeeld, maar ook HDPE, wat staat voor Hoge Dichtheid Polyethyleen. In principe wordt met alle benamingen dezelfde soort kunststof bedoeld: een stijve plaat vervaardigd uit aardolie, vaak in een zwarte of witte kleur. Polyethyleen platen staan bekend om hun hoge dichtheid, die ze verkrijgen door speciale productieomstandigheden. Een zogenaamd lagedrukproces, waardoor een slagvaste plaat met zeer hoge chemische bestendigheid ontstaat.
Dankzij deze eigenschappen is polyethyleen zeer breed inzetbaar. Houd er wel rekening mee dat de HPDE platen zonder folie geleverd worden, waardoor er kleine krasjes op kunnen zitten. Wij raden het gebruik van polyethyleen voor zichtwerk daarom af. Bent u op zoek naar kunststofplaten die wel geschikt zijn voor zichtwerk? Bekijk dan ons assortiment Dibond aluminium composiet of plexiglas.
Hoe wordt polyetheen gemaakt?
Polyetheen ontstaat door polymerisatie van etheen. Etheen wordt verkregen door het afbreken (kraken) van onder andere nafta, een licht derivaat van aardolie. Geschat wordt dat 1,2% van de ontgonnen aardolie wereldwijd wordt gebruikt om polyetheen te produceren, wat weer gelijkstaat aan een productie van tachtig miljoen ton polyetheen per jaar. Het materiaal is dan ook de meest gebruikte kunststof ter wereld: meestal voor verpakkingsmaterialen, zoals plastic tassen en flessen.
Polyethyleen platen worden dus uit aardolie vervaardigd. Toch is HDPE in verschillende opzichten een vrij duurzame kunststof: het materiaal gaat bijvoorbeeld meer dan honderdvijftig jaar mee. Daarnaast wordt er, in vergelijking met alternatieve kunststofplaten, bij de productie van een polyethyleen plaat relatief weinig energie verbruikt. Ook is HDPE volledig recyclebaar.
Hoe kan polyetheen bewerkt worden?
HDPE is een thermoplast en laat zich daarom heel goed bewerken met hitte: het materiaal kan meerdere keren gesmolten en opnieuw gevormd worden. Lassen en warm buigen zijn dan ook goede opties om een polyethyleen plaat te bewerken. Ook is het materiaal heel geschikt voor verspanende bewerking, bijvoorbeeld met een CNC-freesmachine. Wij beschikken zelf over zo’n machine en frezen een polyetheen plaat daarom graag voor u op maat. In elke gewenste afmeting en vorm; zelfs gaten zijn mogelijk. Vragen over een polyetheen plaat op maat? Neem hier contact op.
Ook thermisch vormen en snijden met een water- of laserstraal is mogelijk. HDPE kan alleen niet goed gelijmd worden. Het oppervlak van een polyethyleen plaat is namelijk vrij vettig, waardoor lijm of kit nauwelijks hecht. Daar staat wel tegenover dat vuil zich ook niet goed hecht en dat HDPE een hoge UV- en chemische bestendigheid heeft. Lees hier alles over het bewerken van polyetheen.
HDPE
Buissystemen
Polyethyleen kan op allerlei manieren worden ingezet. Zo wordt HDPE veel gebruikt voor gas-, drinkwater- en rioolwaterleidingen. Het materiaal heeft een hoge stijfheid en is daarom heel geschikt voor leidingen die onder druk staan. Precies om die reden worden er ook vaak mantelbuizen van polyetheen platen gemaakt. Daarmee worden de kabels en leidingen die daar doorheen lopen goed beschermd.
HDPE wordt ook veel gebruikt als plaat op grote oppervlaktes, zoals afdekkappen en rijplaten. Ook zien we het vaak terug in de levensmiddelenindustrie, vijver- en tuinbouw, chemische industrie en machinefabricatie. Polyethyleen platen zijn immers relatief voordelig, hebben een hoge chemische bestendigheid, hoge slagbestendigheid en een laag eigen gewicht (0,95g/cm³). Dat maakt deze platen zeer breed inzetbaar en populair in allerlei sectoren.
PE eigenschappen
Polyethyleen beschikt dus over veel unieke eigenschappen. Het heeft een hoge chemische- en slagbestendigheid en is licht van gewicht. Daarnaast worden de zwarte platen geproduceerd met roet, waardoor ze ook UV-bestendig zijn. Ook andere weersomstandigheden hebben vrijwel geen invloed op polyethyleen platen: ze nemen geen vocht op en zijn zelfs vochtafstotend. Bacteriën en vuil kunnen zich daarom ook bijna niet hechten aan dit materiaal.
Andere unieke eigenschappen zijn:
- Hogere slagvastheid bijlage temperaturen dan PP
- Geringere vastheid en stijfheid dan PP-H
- Zeer hoge chemische bestendigheid
- Maximum temperatuur bij continu gebruik ca. +80 graden, wanneer het vormstuk niet noemenswaardig mechanisch wordt belast
- Permanente toepassing bij laag temperatuurbereik mogelijk -50 graden.
- Zeer goede elektrische isolerende eigenschappen
- Zeer geringe wateropname